ladytimes.gr

Θυρεοειδής αδένας: Τι είναι; Πώς μπορώ να τον βοηθήσω διατροφικά;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι αδένας που βρίσκεται στον πρόσθιο λαιμό και παράγει ορμόνες. Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας στον άνθρωπο. Παράγει τρεις ορμόνες, την Τ3 (τριιωδοθυρονίνη), την Τ4 (θυροξίνη) και την καλσιτονίνη, όπου η Τ3 και η Τ4  είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση του εγκεφάλου.

Υπο- και Υπερ- θυρεοειδής!

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) σημαίνει ότι κάποια βλάβη(αυτοάνοσα αίτια, άγνωστα αίτια κτλ),  τον αναγκάζει να παράγει περιορισμένο αριθμό ορμονών. Τα συμπτώματά είναι αύξηση βάρους, ξηροδερμία, δυσκοιλιότητα, μη ανοχή στο κρύο, πρήξιμο στο δέρμα, τριχόπτωση, κόπωση, αλλαγές στην έμμηνο ρύση, αδυναμία, μειωμένη αντοχή, διαταραχές γονιμότητας, κατάθλιψη, υπνηλία.

Αντίθετα, όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (υπερθυροειδισμός), προκαλεί αύξηση των λειτουργιών του οργανισμού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η ταχυπαλμία, το άγχος, η δυσκολία στον ύπνο, το τρέμουλο στα χέρια, η αδυναμία, νευρικότητα, υπερβολική εφίδρωση, μυϊκή αδυναμία, απώλεια βάρους παρά την όρεξη για φαγητό, δυσανεξία στη ζέστη, τριχόπτωση, δερματικά προβλήματα.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο!

Ο θυρεοειδής αδένας για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται καλές πηγές ιωδίου(Ι2). Καλές πηγές ιωδίου είναι το ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά.

Το μεταλλικό ιχνοστοιχείο σελήνιο (Se) αποτελεί βασικό διατροφικό συστατικό, απαραίτητο για την επιτέλεση σημαντικών βιολογικών διεργασιών του οργανισμού, όπως η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Καλές πηγές σεληνίου είναι Βραζιλιάνικα φιστίκια, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και τα δημητριακά.

Δε πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, με εξαίρεση το μπρόκολο, το κουνουπίδι ,τα λαχανάκια βρυξελών και το απλό λάχανο, όπου τα συγκεκριμένα μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Τέλος, οι βιταμίνες (Α,B,C,D,E) παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Ο σωστός και υγιεινός τρόπος ζωής με μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς και άσκηση, μας προλαμβάνει από δυσάρεστα σύνδρομα! ‘Εστω, 30 λεπτά άσκησης καθημερινά κάνει τη διαφορά στο σώμα και την υγεία!

Μαίρη Πρασσά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique

Exit mobile version