ladytimes.gr

Βαζελίνη: Οι ευεργετικές χρήσεις της στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά

Η βαζελίνη είναι ένα καλλυντικό που χρησιμοποιείται τόσο από μόνο του, όσο και ως συστατικό σε άλλα προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Οι χρήσεις της όμως δεν περιορίζονται μόνο στην ομορφιά, αλλά και στην θεραπεία καθημερινών δερματικών προβλημάτων όπως οι πληγές και τα εγκαύματα.

Ανακαλύψτε τα πάντα γύρω από το λιπαρό αυτό καλλυντικό προϊόν και χρησιμοποιήστε το με τον σωστό τρόπο. Εφαρμόστε το με σύνεση στο πρόσωπο, τα μαλλιά, αλλά και το σώμα σας προκειμένου να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Τι είναι η βαζελίνη και ποια τα συστατικά της;

Η κλασσική μορφή της βαζελίνης έχει ως βασικό συστατικό το πετρέλαιο. Έχει λιπαρή υφή και μαλακτικές – λιπαντικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα. Λειτουργεί δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος που σφραγίζει την υγρασία στο εσωτερικό του.

Οι χρήσεις της στην ομορφιά, καθώς και σε άλλες καθημερινές μας δραστηριότητες είναι αμέτρητες. Εφαρμόζεται τόσο στο δέρμα, όσο και στην τρίχα προσφέροντας τους απλόχερα τις θεραπευτικές και ευεργετικές της ιδιότητες.

Πέρα όμως από την γνωστή σε όλους λευκή βαζελίνη από πετρέλαιο, στο εμπόριο θα βρείτε και άλλες μορφές της. Η φυτική βαζελίνη που φτιάχνεται από φυσικά έλαια είναι μια πολύ καλή εναλλακτική μορφή. Είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και την επιδερμίδα. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορείτε να το βρείτε έτοιμο στα φαρμακεία και τα μαγαζιά. Κύρια συστατικά του είναι συνήθως τα βούτυρο καριτέ (Shea butter), κερί μέλισσας, λάδι καρύδας και βούτυρο κακάο. Ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε και μόνη σας φυτική βαζελίνη ακολουθώντας μια πολύ εύκολη συνταγή που θα δείτε στη συνέχεια του άρθρου.

Βαζελίνη (2)

Εξίσου αποτελεσματική όμως είναι και η παιδική βαζελίνη. Έχει πιο απαλή υφή και είναι εμπλουτισμένη με έλαια όπως βιταμίνη Ε, χαμομήλι και καλέντουλα. Όντας ένα προϊόν ιδανικό για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος ενός μωρού, γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιείται και από την μαμά τους ή οποιαδήποτε γυναίκα γενικότερα; Εφαρμόστε τη στην ξηρή επιδερμίδα σας, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση και προστασία.

Είναι η βαζελίνη επικίνδυνη;

Λόγω της σύστασης της από πετρέλαιο, η βαζελίνη έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ως επικίνδυνη για το δέρμα. Αυτό όμως ισχύει για την μη επεξεργασμένη μορφή της που έχει βιομηχανική χρήση και όχι για την λευκή βαζελίνη που βρίσκουμε στο εμπόριο και χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και τα φάρμακα. Αν η χρήση της γίνει με σύνεση τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα υψηλής καθαρότητας παράγωγο του πετρελαίου σε μορφή τζελ, το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τα φαρμακευτικά πρότυπα και είναι ασφαλές για την επιδερμίδα. Ωστόσο δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν είναι βιοδιασπώμενο.

Παρόλο αυτά αν τυχόν παρατηρήσετε κάψιμο, τσούξιμο, ερεθισμό ή κοκκινίλα μετά την εφαρμογή της, σταματήστε τη χρήση της και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών που μπορούν να εμφανιστούν από όλα τα καλλυντικά ή φάρμακα.

Οι καλλυντικές χρήσεις που έχει η βαζελίνη στο πρόσωπο:

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν η βαζελίνη κάνει καλό στο πρόσωπο, οι ευεργετικές της ιδιότητες στα μάτια, τα χείλη, τις βλεφαρίδες και την επιδερμίδα του προσώπου που παρουσιάζονται παρακάτω θα σας δώσουν την απάντηση. Αυτό ωστόσο που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι πως μπορείτε να εφαρμόσετε τη βαζελίνη στο πρόσωπο, αρκεί να μην την συνδυάζετε με κάποια συγκεκριμένα προϊόντα. Ποια είναι αυτά; Όσα περιέχουν λανολίνη, σκουαλένιο, φοινικέλαιο και ορυκτά έλαια, διότι ενδέχεται να σχηματιστούν σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Βαζελίνη στα μάτια:

Βαζελίνη στα χείλη:

Βαζελίνη στην επιδερμίδα του προσώπου:

Οι ευεργετικές ιδιότητες της βαζελίνης στην επιδερμίδα του σώματος:

Πως χρησιμοποιείται η βαζελίνη στα νύχια:

Οι χρήσεις της βαζελίνης στα μαλλιά:

Πως να φτιάξετε βαζελίνη χωρίς πετρέλαιο:

Θα χρειαστείτε:
– 30 γραμμάρια κερί μέλισσας
– 150 ml ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής: Τοποθετήστε τα δυο υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το πάνω στο μάτι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσουν και ομογενοποιηθούν, κατεβάστε το μείγμα από το μάτι. Προσοχή, δεν θέλουμε να βράσουν, απλά να λιώσουν. Μετά αποθηκεύστε το υγρό σε ένα βαζάκι που κλείνει και αφήστε το για μερικές ώρες να κρυώσει. Το μείγμα θα είναι έτοιμο για χρήση όταν θα έχει πάρει τη μορφή ζελέ.

beautetinkyriaki

Exit mobile version