Αρχική ΥΓΕΙΑ Η μάστιγα της οστεοπόρωσης

Η μάστιγα της οστεοπόρωσης

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Δεκάδες  χιλιάδες ηλικιωμένοι πεθαίνουν και εκατομμύρια καθηλώνονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο από την οστεοπόρωση, κυρίως λόγω  των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης!

«Φρένο» στην δυσμενή αυτή κατάσταση για τους ηλικιωμένους εχει βάλει τα τελευταία περίπου 15χρόνια η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κυφοπλαστική.

Μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας της ξεπερνά πλέον και στη χώρα μας το 95% στην αντιμετώπισητων οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης!

Αυτό τονίζουν οι νευροχειρουργοί σπονδυλικής στήλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, καθώς μόνο στις Η.Π.Α. έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, από τα οποία τα 750.000 στην Σπονδυλική Στήλη.

Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης  δεν  αφορά  μόνο την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου αλλά και των άλλων προβλημάτων    του ασθενούς όπως η αναπνευστική δυσλειτουργία, η καθήλωση στο κρεβάτι, η ψυχολογική κατάπτωση και γενικότερα η ποιότητα της ζωής του.

«Η κυφοπλαστική που είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος- απαιτεί πολύ μικρή χειρουργική τομή  και νοσηλεία λιγότερο από 24 ώρες, σώζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ηλικιωμένους από μόνιμη καθήλωση και φυσικά από τον θάνατο» αναφέρειο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο 401ΓΣΝΑ  κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας.

Μέχρι πριν  από μερικά χρόνια ταοστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης «αντιμετωπίζονταν» με κατάκλιση, αναλγητικά φάρμακα και κηδεμόνες Σπονδυλικής Στήλης.

  ΓΡΗΓΟΡΗ  ΚΑΙ  ΑΣΦΑΛΗΣ  ΜΕΘΟΔΟΣ

Η ακριβής καταγραφή του κατάγματος του σπονδύλου, πριν από την χειρουργική επέμβαση, γίνεται με ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση (Αξονική- Μαγνητική Τομογραφία).

Ακολούθως ο εξειδικευμένος νευροχειρουργός  μέσα από πολύ μικρή τομή στο δέρμα και με τη βοήθεια της ακτινοσκοπικής καθοδήγησης προσεγγίζει το κάταγμα.

Με βελόνα εισάγει  ειδικό μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα, το οποίο εκτεινόμενο το ανατάσσει και δημιουργεί  κοιλότητα μέσα στον σπόνδυλο.Στη συνέχεια γίνεται  έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικούστην κοιλότητα του σπονδύλου και το μπαλόνι απομακρύνεται.

«Η αντιμετώπιση του κατάγματος απαιτεί  15 με 20 λεπτά  και ο ισχυρός πόνος  υποχωρεί αμέσως» τονίζει ο κ  Κυριακόγγονας.

Λίγες ώρεςμετά την επέμβαση ο ασθενής  κινητοποιείται πλήρως  και στο Νοσοκομείο παραμένει  λιγότερο από 24 ώρες.

Στο σπίτι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσαχωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων.Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους ,πρέπει να αποφεύγοντα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα ( παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και συνεχώς επιδεινούμενη κύφωση) είναι αυτοί που μπορούν να επωφελούνται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

 

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Η  ΜΑΣΤΙΓΑ  ΤΗΣ  ΤΡΙΤΗΣ  ΗΛΙΚΙΑΣ

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά  την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος  κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Πλήττει κυρίως τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πάθηση προσβάλλει μία στις τρείς γυναίκες ηλικίας 60-70 χρόνων και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των 80χρόνων.

Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματα σπονδύλων. Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50000.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από οστεοπόρωση περίπου 14.000.000 άτομα  καιέχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης . Τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη.

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο