Αρχική ΥΓΕΙΑ Φωτογραφίες-σοκ: Δένουν παιδιά με αυτισμό στο Λοιμωδών

Φωτογραφίες-σοκ: Δένουν παιδιά με αυτισμό στο Λοιμωδών

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης ζητά εξηγήσεις από το Υπουργείο Εργασίας για τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών με αυτισμό

Το «κολαστήριο» των 30 ατόμων με αυτισμό που ανέδειξε με σοκαριστικό φωτογραφικό υλικό το protothema.gr φέρνει στην Βουλή ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ζητώντας εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα στην ενημερωτική ιστοσελίδα protothema.gr από αυτόν το «νέο χώρο διαβίωσης» στο πρώην Λοιμωδών στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, προκαλούν σοκ στην κοινωνία και μεγάλη απογοήτευση στις οικογένειες των φιλοξενουμένων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που με την απάντησή σας περιγράφατε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προαναφερόμενες φωτογραφίες και τα σχετικά δημοσιεύματα εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών, που δείχνουν παιδιά ή ενήλικες με αυτισμό δεμένους σε κρεβάτια. Επιπλέον, ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις «Οικογένεια» κατήγγειλε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο τα τζάμια δεν είναι άθραυστα και έτσι υπάρχει κίνδυνος αυτοτραυματισμού γιατί αυτά τα παιδιά έχουν τάσεις αυτοτιμωρίας».

Ο κ. Κακλαμάνης που υπήρξε υπουργός Υγείας είχε υποβάλει στο παρελθόν ερώτηση στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή το «λουκέτο» που αποφάσισε η κυβέρνηση να βάλει στην δομή Σκαραμαγκά.
Απαντώντας τότε (30.11.2017) η κυρία Θεανώ Φωτίου υποστήριξε μεταξύ άλλων «η μετεγκατάσταση των 27 ενηλίκων ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες από τη Δομή Παιδιών Σκαραμαγκά σε Παραρτήματα ΑμεΑ του φορέα στη Δυτική Αττική και Ανατολική Αττική έγινε προς το απόλυτο συμφέρον τους».

Παιδιά δένονται στα κρεβάτια

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτήριο του θεραπευτηρίου που είχε χτιστεί ως φοιτητική εστία και είχε προσαρμοστεί στις ειδικές απαιτήσεις των ατόμων αυτών.

Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε, στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.

Επειδή όμως σε αυτές τις δομές αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου, δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-σοκ που έφερε στο φως το protothema.gr δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.

protothema.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο