Αρχική HomePageSlider Βιονικός φακός(Bionic Lens), βάζει τέλος στα γυαλιά και του φακούς επαφής!

Βιονικός φακός(Bionic Lens), βάζει τέλος στα γυαλιά και του φακούς επαφής!

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Βιονικός φακός(Bionic Lens),που δημιούργησαν καναδοί επιστήμονες, αναμένεται να βάζει τέλος στα γυαλιά και του φακούς επαφής!

Ο βιονικός φακός (BionicLens), που  έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να ανοίξει νέες σελίδες στην οφθαλμολογία, είναι έτοιμος και η καναδική εταιρεία παραγωγής του Ocumetics Technology Corporation  κάνει τις πρώτες κλινικές δοκιμές.

Εάν όλα πάνε ομαλά, ο βιονικός φακός θα  να είναι στα χέρια των οφθαλμοχειρουργών και στην συνέχεια  στα μάτια των ασθενών μέσα στα επόμενα  δύο χρόνια.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι καναδοί συνάδελφοι οι δυνατότητες που θα προσφέρει ο βιονικός φακός  είναι πραγματικά τεράστιες αφού η χρήση του θα μπορούσε να δώσει υπεράνθρωπες ικανότητες» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.

  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΒΙΟΝΙΚΟΥ   ΦΑΚΟΥ

Ο βιονικός φακός (BionicLens) είναι ένας δυναμικός φακός που θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό μέσα στο μάτι, κατά την διάρκεια της κλασικής επέμβασης καταρράκτη, που είναι μια από τις πιο συχνές και επιτυχημένες χειρουργικές διαδικασίες στην οφθαλμολογία.

Αφού τοποθετηθεί εκεί, ο φακός αποκαθιστά την καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς προβλήματα οπτικής ποιότητας. Μπορεί να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και περιοχές έχοντας δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτει ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός ακόμη και του νεαρού ατόμου.

Ο Bionic Lens θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση πέραν του άριστου που θεωρείται το  20/20. Φανταστείτε ότι θα είναι ορατός ο δείκτης ενός ρολογιού στα 30 μέτρα. Θα μπορεί κανείς να βλέπει καθαρά, με λεπτομέρειες  και τα πλέον κοντινά αντικείμενα. Θα είναι διακριτή σχεδόν η κυτταρική λεπτομέρεια εάν π.χ. εστιάσει στην άκρη του δακτύλου του!

Αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, θα δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή την ενσωμάτωση τεχνολογιών NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυσης της εικόνας.

Ο Δρ. Garth Webb, που είναι από τους βασικούς συντελεστές της εξέλιξης του Bionic Lens , τόνισε μιλώντας για το βιονικό φακό:

“Έχουμε αναπτύξει τον BionicLensγια να λειτουργήσει ομαλά και εντός  του ψηφιακού κόσμου. Η ταπεινή μου αντίληψη είναι ότι τα ανθρώπινα όντα θα αποτελέσουν το κέντρο της δραστηριότητας της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στον άνθρωπο και θα αυξήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες πέρα ​​από τα προβλεπόμενα και νωρίτερα απ’ ότι πιστεύουμε».

Σε ότι αφορά το ηθικό σκέλος αυτών των προηγμένων τεχνολογιών και της ενσωμάτωσης στον άνθρωπο φαίνεται ότι θα δημιουργήσει νέο επίπεδο ανισοτήτων αφού στην πραγματικότητα θα παρέχει «άδικο» πλεονέκτημα σε όσους διαθέτουν τον BionicLens, αφού θα μπορούν να διαθέσουν τα 3200 $ που υπολογίζεται το κόστος του βιονικού φακού σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

«Ο Bionic Lens δεν θα είναι πανάκεια για όλους τους τύπους των οφθαλμικών παθήσεων. Δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει διαταραχές στην αντίληψη χρωμάτων, θολώσεις κερατοειδούς, εκτεταμένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σοβαρές γενετικές νόσους του αμφιβληστροειδούς ή κατεστραμμένα οπτικά νεύρα» διευκρινίζει ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει.

«Μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη έκδοση του βιολογικού μας φακού, ο οποίος αναπόφευκτα φθείρεται με την ηλικία».

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο