Αρχική LIVINGDAILYINFO Ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά: 1 στους 4 έχει δοκιμάσει παράνομες ουσίες έστω και μια φορά

Ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά: 1 στους 4 έχει δοκιμάσει παράνομες ουσίες έστω και μια φορά

από lady times

Η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί την πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα, με κέρδος 24 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον χρόνο. Συνολικά 93 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 4 Ευρωπαίους μεταξύ 15 και 64 ετών, έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Σχεδόν το 1% των ενηλίκων κάνει χρήση κάνναβης, της πιο διαδεδομένης ουσίας στην περιοχή, σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση.

Η πτωτική τάση της χρήσης κοκαΐνης, φαίνεται να έχει διακοπεί. Οι εντοπισμένες νέες ψυχοδραστικές (στα τέλη του 2016) ξεπερνούσαν τις 620, αν και πολλές παραμένουν στην αγορά για μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αυξάνεται και η χρήση νόμιμων συνθετικών οπιοειδών καθώς και οι θάνατοι από υπερβολική δόση, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών. Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν τους κύριους προορισμούς της διακινούμενης ηρωίνης.

Στις «εφιαλτικές» αυτές διαπιστώσεις καταλήγει η Ετήσια Έκθεση της η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (ΙNCB) που ανακοινώθηκε από το ΚΕΘΕΑ, σύμβουλο οργανισμό του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών, απευθύνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις για αύξηση της πρόσβαση σε θεραπεία και επανένταξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 5,4% των προβλημάτων υγείας παγκοσμίως συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Οι άνθρωποι με προβλήματα χρήσης ουσιών υφίστανται σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και παραγωγικότητα. Οι διαταραχές χρήσης ουσιών περιλαμβάνονται επίσης στις πιο στιγματιστικές καταστάσεις υγείας παγκοσμίως.

Αντιμετώπιση του πόνου

Η Έκθεσή αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να γεφυρωθεί «το παγκόσμιο χάσμα στην αντιμετώπιση του πόνου», ώστε οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο να έχουν εξίσου πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα ανακουφιστικής φροντίδας, στην ανάγκη διευκόλυνσης διεθνών ταξιδιωτών που μεταφέρουν ελεγχόμενα φάρμακα για προσωπική ιατρική τους χρήση, στα διαδικτυακά φαρμακεία κ.ά.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο