Αρχική WELL BEING Ποιο «χρυσό» μπαχαρικό κάνει το μυαλό ξυράφι;

Ποιο «χρυσό» μπαχαρικό κάνει το μυαλό ξυράφι;

από lady times

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα έρχονται από μελέτη για τη δράση της κουρκουμίνης στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της προσοχής.

Να διευκρινιστεί εδώ ότι η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που προέρχεται από τη ρίζα του κουρκουμά, ενός φυτού που χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό σε τρόφιμα (π.χ. κάρυ) αλλά και στη σύνθεση προϊόντων, π.χ. σε μουστάρδες.

Μάλιστα προηγούμενες έρευνες είχαν αποδείξει ότι η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και γι’ αυτό κυκλοφορεί ευρέως και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Στην έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. (UCLA), οι ερευνητές χορήγησαν 90mg μιας βιοδιαθέσιμης μορφής κουρκουμίνης, 2 φορές την ημέρα, σε ενήλικες ηλικίας 51-84 ετών που δεν έπασχαν από άνοια, για 18 μήνες και συνέκριναν τις επιδόσεις τους με ομάδα ελέγχου που πήρε placebo.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, η καθημερινή λήψη της κουρκουμίνης οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στη μνήμη και στην προσοχή (κατά 28%), ενώ μείωσε τη συσσώρευση της πλάκας αμυλοειδούς από τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη μνήμη (σύμφωνα με εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την έρευνα).

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα νευροπροστατευτικά οφέλη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, ενώ σημειώνουν ότι -σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες- στους Ινδούς (που καταναλώνουν συχνά κάρυ) ο επιπολασμός της νόσου Αλτσχάιμερ είναι χαμηλός και οι γνωστικές επιδόσεις των ηλικιωμένων καλύτερες.

Share Button

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο