Αρχική WELL BEINGFITNESS Διατροφή & Άσκηση: Τα συστατικά της μακροζωίας

Διατροφή & Άσκηση: Τα συστατικά της μακροζωίας

από lady times

Η μακροζωία και κατ’ επέκταση οι παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής αποτελούν αντικείμενο έρευνας πολλών μελετών. Το περιβάλλον, η διατροφή, ο τρόπος ζωής καθώς και γενετικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί μεταξύ άλλων με τα χρόνια που θα ζήσουμε. Και ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά στη μακροζωία.

Ξεκινώντας από το κομμάτι της διατροφής, δύο διατροφικά σχήματα έχουν συσχετιστεί με μακροζωία. Η γνωστή σε όλους μεσογειακή διατροφή και η διατροφή που χαρακτηρίζεται από περιορισμό θερμίδων.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση τροφίμων κυρίως φυτικής προέλευσης με την πλειονότητα αυτών να είναι δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Ακόμη, τα γαλακτοκομικά καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες στη συγκεκριμένη διατροφή ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους. Τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά καταναλώνονται λιγότερο συχνά ενώ το κόκκινο κρέας και τα γλυκά σπάνια. Τέλος, το κρασί καταναλώνεται με μέτρο.

Η διατροφή περιορισμένων θερμίδων από την άλλη χαρακτηρίζεται από κατανάλωση τροφίμων κυρίως φυτικής προέλευσης και είναι μειωμένη σε θερμίδες.

Τα δύο προαναφερθέντα διατροφικά σχήματα, λοιπόν, έχουν συσχετιστεί στα πλαίσια διαφόρων μελετών με αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Από την άλλη, στους διαιτητικούς παράγοντες που πιθανόν επηρεάζουν αρνητικά τη μακροζωία ανήκει η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σε διάφορες μελέτες που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί μεταξύ άλλων με μείωση του προσδόκιμου ζωής καθώς και με διάφορες μορφές καρκίνου.

Αναφορικά με την άσκηση, ο ρόλος της στη μακροζωία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας πολλών μελετών. Έχει δειχθεί, λοιπόν, ότι τα άτομα που υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής χαρακτηρίζονται από υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους έχουν εντάξει την άσκηση στη ζωή τους. Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με καθυστέρηση απώλειας μυϊκής μάζας σε ηλικιωμένους (γνωστή και ως σαρκοπενία). Πιθανόν, η ικανότητα της άσκησης να καθυστερεί αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης, να εξηγεί τη συμβολή αυτής στη μακροζωία.

Επομένως, η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου όπως αυτό της μεσογειακής διατροφής, η αποφυγή πρόσληψης περισσότερων θερμίδων από όσες έχουμε πραγματικά ανάγκη και η ένταξη της άσκησης στη ζωή μας αποτελούν τα κλειδιά της μακροβιότητας!

Νίκα Φωτεινή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Alterlife Boutique

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο