Αρχική HomePageSlider Πεπόνι VS Καρπούζι

Πεπόνι VS Καρπούζι

από lady times

Είναι ίσως τα δημοφιλέστερα φρούτα του καλοκαιριού. Κάθε καλοκαίρι έρχεται η ώρα το πεπόνι και το καρπούζι να αντικαταστήσουν τα γεύματα και τα σνακ μας.

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση αλατιού τη δίαιτά σας

Είναι δροσερά και αποτελούν ελαφρύ γεύμα για το καλοκαίρι, μιας και δεν χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα…

Το πεπόνι ανά 100 γρ:

Ενέργεια: 34 kcal
Υδατάνθρακες: 8.16 γρ
Πρωτεΐνες: 0.84 γρ
Λίπος: 0.19 γρ
Φυτικές ίνες: 0.8 γρ
Νερό: 90 γρ
Ασβέστιο (Ca): 9 mg
Σίδηρος: 0.21 mg
Κάλιο: 267 mg
Βιταμίνη C: 36.7 mg
Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχει βιταμίνη C και Β-καροτένιο, συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, Β6, θειαμίνη και νιασίνη, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η νιασίνη είναι εκείνη που παίζει ενεργό ρόλο στην λιπόλυση. Επιπρόσθετα, είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας. Επιπλέον, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες χάρη στην αδενοσίνη και απ’ ότι φαίνεται βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών.

Το καρπούζι ανά 100 γρ:

Ενέργεια: 30 kcal
Υδατάνθρακες 7.6 γρ
Πρωτεΐνες: 0.6 γρ
Λίπος: 0.2 γρ
Φυτικές ίνες: 0.4 γρ
Νερό: 94 γρ
Ασβέστιο (Ca): 7 mg
Σίδηρος: 0,24 mg
Κάλιο: 112 mg
Βιταμίνη C: 8.1 mg
Το καρπούζι είναι πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Περιέχει βιταμίνη Β6 απαραίτητη για την σύνθεση σεροτονίνης. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λυκοπένιο, το οποίο συμβάλει στην προστασία του καρκίνου. Επιπλέον, το καρπούζι αποτελεί διουρητικό (λόγω της κιτρουλίνης και αργινίνης) καθαρίζοντας τα νεφρά. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη C, η οποία δρα προστατευτικά για τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου και καλίου. Η περιεκτικότητα του σε νερό φτάνει το 90%, έτσι μπορούμε να αναπληρώσουμε τα υγρά που αποβάλλονται από τον οργανισμό λόγω εφίδρωσης ή φυσικής δραστηριότητας. Τέλος, αποτελεί πολύ καλό συστατικό για το αδυνάτισμα, έχει χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, καθιστώντας το ιδανική επιλογή σε διατροφή απώλειας βάρους.

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Absolute Δραπετσώνα

Διαβάστε επίσης: Καρπούζι: Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο