Αρχική HomePageSlider Τα «θανάσιμα αμαρτήματα» στην διατροφή μιας γυναίκας

Τα «θανάσιμα αμαρτήματα» στην διατροφή μιας γυναίκας

από lady times

Ένα λαϊκό άσμα της εποχής λέει πως «είναι η γυναίκα στη ζωή ένα μυστήριο..» και μεταξύ μας κορίτσια, αποτελούμε μυστήριο.. Όσον αφορά στο θέμα βάρους ειδικότερα, γινόμαστε συχνά υπερβολικές.. Στην συντριπτική πλειοψηφία μας, δεν είμαστε ευχαριστημένες από την εμφάνιση μας είτε είμαστε αδύνατες ή λίγο πιο.. ζουμερές. Αρεσκόμαστε στις φιλοφρονήσεις των τρίτων, άλλα όταν βρεθούμε αντιμέτωπες με τις ατέλειες μας στον καθρέφτη αρχίζει ο εξάψαλμος και η πρώτη κουβέντα που ακολουθεί: «Από Δευτέρα δίαιτα!!!» και ξεκινάει ο Γολγοθάς…

Μια δίαιτα συνήθως ολιγοθερμιδική, που δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών και δεν εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό για την διατήρηση της υγείας και προκαλεί έντονα συναισθήματα πείνας και εξάντλησης.

Μερικά από τα βασικά μειονεκτήματα μιας τέτοιας προσπάθειας, είναι:

Τα πρώτα κιλά που χάνονται είναι κυρίως νερό και ανόργανα στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται σημαντικές ποσότητες από χρήσιμα για τον οργανισμό μέταλλα και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο.

Μετά από το τέλος μιας τέτοιας δίαιτας, ο οργανισμός αποθηκεύει ευκολότερα το λίπος που μπορεί να χάθηκε προηγουμένως και ίσως και παραπάνω από αυτό, αφήνοντας κάποιον με περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό.

Η παρατεταμένη σε διάρκεια δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις συμπεριφοράς προς το φαγητό, όπως η νευρογενής βουλιμία και ανορεξία.

Τέλος, η στέρηση που δεν ανταποκρίνεται στις καθημερινές, ενεργειακές, κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου δεν έχει πιθανότητες να διατηρηθεί για πολύ!!!

Δεν θα ήταν όμως ευκολότερο να αποφασίσουμε να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας οριστικά; Ας δούμε κάποια από τα πιο κοινά λάθη της καθημερινότητάς μας.

1.Αλλάζουν συχνά τόσο τα ωράριά μας όσο και οι ανάγκες του οργανισμού μας, άρα και ο τρόπος ζωής μας. Ωστόσο, κάποιες συνήθεις οφείλουμε να τις διατηρήσουμε ώστε να είμαστε επαρκείς διατροφικά τουλάχιστον. Ένα λοιπόν από τα πιο σοβαρά διατροφικά σφάλματα μας είναι ότι φεύγουμε νηστικές το πρωί από το σπίτι. Τρώμε πάντα ένα καλό πρωινό, έστω κι αν ξυπνάμε πιο αργά από ότι συνήθως

2.Δεν πίνουμε αρκετό νερό! Ας μην ξεχνάμε πως η δίψα αποτελεί «καμπανάκι» αφυδάτωσης. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτό το διάστημα η αφυδάτωση, κυρίως σε άτομα που εκτίθενται αρκετά στον ήλιο. Έτσι, όταν η αφυδάτωση ξεπεράσει το 1% του σωματικού βάρους, νιώθουμε δυσφορία, κούραση, δίψα. Όταν ξεπεράσει το 6,5% του σωματικού βάρους, έχουμε ζάλη, πονοκέφαλο, αναπνευστικά προβλήματα και σε πιο βαριές καταστάσεις, προβλήματα όρασης, έλλειψη δερματικής αίσθησης κ.α. Ο οργανισμός μας χάνει καθημερινά 2-2,5 λίτρα υγρών κυρίως μέσω των ούρων και του ιδρώτα αλλά και μέσω των πνευμόνων και των κοπράνων.

3.Σημαντική εξίσου είναι και η κατανάλωση φρούτων & λαχανικών, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό (περίπου το 85-95% του βάρους τους είναι νερό) και των χυμών αυτών διότι πέρα από τις δροσιστικές τους ιδιότητες, θα μας ενυδατώσουν. Επίσης, τα φρούτα και τα χορταρικά είναι πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αλλά και φυτικών ινών (κυτταρίνη), αποτελώντας έτσι, την δεύτερη βασική ομάδα τροφίμων. Δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λιπαρά, αλλά αρκετούς υδατάνθρακες.

4.Έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στην σοκολάτα!!! Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό βέβαια παρόλο που είναι πολλοί οι μύθοι και οι προκαταλήψεις γύρω από την σοκολάτα. Γνωρίζουμε όμως ότι οι ισχυρισμοί πως η σοκολάτα είναι βλαβερή αφορούν κυρίως στις σοκολάτες μαζικής παραγωγής που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και φυτικού ή/ και ζωικού λίπους. Επιλέγοντας μια σοκολάτα υψηλής ποιότητας όμως, που δεν θα περιέχει έξτρα λίπος παρά μόνο γνήσιο βούτυρο κακάο, πράγμα που εξασφαλίζει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και εφόσον βέβαια είμαστε προσεκτικές ως προς την ποσότητα που θα καταναλώσουμε, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αμαρτία..

Ας γίνουμε επομένως λίγο πιο προσεκτικές με τις επιλογές μας, ώστε να μην καταφεύγουμε σε λύσεις της «τελευταίας στιγμής», που έχουν τα προαναφερθέντα αποτελέσματα..

Μαρίνα Παπάζογλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

diatrofi.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο