Αρχική BEAUTY Τι τύπο επιδερμίδας έχω;

Τι τύπο επιδερμίδας έχω;

από Μαρία Χατζημαρκάκη

Ένα ιδιαίτερο θέμα που προβληματίζει αρκετές γυναίκες και άνδρες (δεν τους αφήνουμε απ’ έξω!) είναι το είδος της επιδερμίδας που έχουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τον τύπο του δέρματός μας, πιο σωστά της επιδερμίδας μας και βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, να επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα περιποίησης.

Το να έχει κανείς, ένα καλό DNA είναι υπέροχο. Τα γονίδια παίζουν κι εδώ, ένα μεγάλο ρόλο και καλώς ή κακώς, η μητέρα φύση, μας έχει προικίσει με συγκεκριμένο τύπο επιδερμίδας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα για βελτιώσουμε ή να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση το δέρμα μας.

Ως Αισθητικός-Κοσμητολόγος, πιστεύω ότι, το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι η υιοθέτηση μιας καθημερινής ρουτίνας περιποίησης, ανάλογα τον τύπο επιδερμίδας και τον τρόπο ζωής μας, σε συνδυασμό με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει την πρόσληψη αρκετής ποσότητας νερού για ενυδάτωση… από μέσα!

  • Η ρουτίνα περιποίησης περιλαμβάνει σχολαστικό ντεμακιγιάζ προσώπου, λαιμού και ντεκολτέ, με ειδικό γαλάκτωμα και λοσιόν, κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο. Στη συνέχεια, μια κρέμα νυκτός ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος μας, είναι αδιαπραγμάτευτα, απαραίτητη.

Συνολικός χρόνος  βραδινής ρουτίνας: λιγότερο από 4 λεπτά.

  • Το πρωί ένα πέρασμα με τονωτική λοσιόν και κατόπιν κρέμα ημέρας και αντηλιακή, εφόσον ζούμε στην Ελλάδα, με αυτόν τον υπέροχο ήλιο, είναι αρκετό και απαραίτητο για να ολοκληρώσουμε τη στοιχειώδη περιποίηση της επιδερμίδας μας.

Συνολικός χρόνος πρωινής ρουτίνας: λιγότερο από 4 λεπτά.

Ωστόσο, θα αναρωτηθείτε:

Πώς θα επιλέξω την κρέμα που καλύπτει τις δικές μου ανάγκες, τον δικό μου τύπο επιδερμίδας;

Σωστά! Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες και το κυριότερο δεν έχουν όλοι την ίδια αίσθηση των διαφορετικών υφών των κρεμών που κυκλοφορούν. Μπερδευτήκατε;

Μην ανησυχείτε! Θα τα ξεκαθαρίσουμε όλα στη συνέχεια.

Λιπαρό δέρμα (Oily skin): Το μυαλό μας πάει σε μια όψη αντιαισθητικά λιπαρή, όπου το σμήγμα υπερεκκρίνεται, οι πόροι είναι διεσταλμένοι και φραγμένοι και όχι σπάνια παρατηρούνται σημάδια ακμής. Συνήθως το δέρμα είναι μέτρια έως αρκετά ανθεκτικό και τα άτομα αυτά βρίσκουν ανακούφιση όταν χρησιμοποιούν σαπούνια για καθαρισμό, αντί για κάποιο γαλάκτωμα. Όμως, η επιδερμίδα έχει ελαφρώς όξινο pH, ενώ τα σαπούνια αλκαλικό. Το αποτέλεσμα της συχνής χρήσης τους είναι η διαταραχή της ισορροπίας της επιδερμίδας. Ξεκινάει λοιπόν ένας φαύλος κύκλος λιπαρότητα – διαταραχή του pH – αντιδραστική σμηγματόρροια – εμφάνιση ακμής.

Τι κάνουμε;

Αναζητούμε κάποιο καθαριστικό προϊόν με ειδικές επιφανειακοδραστικές ουσίες που καθαρίζουν χωρίς να ερεθίζουν το δέρμα. Συνήθως στη σύνθεση τους συναντάμε σαλικυλικο οξύ, πρόπολη, φυτοστερόλες σόγιας, αιθέριο έλαιο Τea-Τree, αλλαντοΐνη, πανθενόλη, ή εκχύλισμα αμαμελίδας.

Η λοσιόν καθαρισμού έχει στόχο να συσφίξει τους πόρους και να επαναφέρει το pH του δέρματος στις φυσιολογικές τιμές. Μια στυπτική λοσιόν θα απομακρύνει κάθε αίσθηση ή υπόλειμμα λιπαρότητας, προσφέροντας τόνωση. Και εδώ, συναντάμε συστατικά όπως εκχύλισμα αμαμελίδας και αγγουριού, αλλαντοΐνη, ή /και αλόη. Στα λιπαρά δέρματα, δεν είναι απαγορευτική η επιλογή λοσιόν με αλκοόλη.

Για κρέμα επιλέγουμε αντίστοιχα συστατικά όπως τα προαναφερθέντα, επιπλέον η καμφορά, το εκχύλισμα μύρου, καθώς και ουσίες με αντισηπτική ή αντιμηκυτιασική δράση  που ρυθμίζουν τη σμηγματόρροια, είναι επιθυμητές, προσφέροντας την απαραίτητη ενυδάτωση.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση επιζητάμε προϊόντα που αφήνουν όχι μια λιπαρή και βαριά αίσθηση αλλά προσδίδουν ελαστικότητα και απαλότητα στην επιδερμίδα.

Ξηρό δέρμα (Dry skin): Εδώ, το δέρμα φαίνεται λείο και απαλό. Ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά θα το χαρακτήριζε θαμπό και κουρασμένο. Δεν είναι σπάνιο, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες να παρατηρείται η εμφάνιση λεπτών γραμμών στην περιοχή των ματιών. Το δέρμα είναι λεπτό, με τάση εμφάνισης τηλαγγειεκτασιών στις παρειές καθώς και σημάδια απολέπισης κυρίως στην περιοχή του μετώπου και του μεσόφρυου. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα άτομα με ξηρό δέρμα, παραπονιούνται για την αίσθηση “τραβήγματος” στη διάρκεια της ημέρας, ανεξαρτήτως αν τηρούν τη βασική ρουτίνα περιποίησης.

Τι κάνουμε;

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο να επιλέξουμε τον κατάλληλο τύπο προϊόντων που θα δώσουν την απαιτούμενη ενυδάτωση χωρίς να προκαλέσουν αντιδραστική φαγεσωρική ακμή. Στα προϊόντα περιποίησης αναζητούμε συστατικά όπως  εκχύλισμα χαμομηλιού, καλέντουλα, αλλαντοΐνη, αζουλένιο, βιταμίνες, ή / και εκχύλισμα των άνθεων σαμπούκου.

Προσοχή: Αποφεύγουμε τη χρήση λοσιόν με αλκοόλη λόγω της ερεθιστικής δράσης της και προτιμάμε καλλυντικά με μια πιο ελαιώδη σύσταση.

Φυσιολογικό δέρμα (Normal skin): Για τον προσδιορισμό αυτού του δέρματος είναι πιο εύκολο να αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά που δεν θα συναντήσουμε στα άτομα με αυτόν τον τύπο επιδερμίδας. Για παράδειγμα δεν θα δούμε ποτέ σημάδια ή τάση απολέπισης, διεσταλμένους πόρους και το δέρμα, δεν θα είναι τραχύ ή θαμπό. Τα άτομα αυτά, δε νιώθουν την αίσθηση “τραβήγματος” αλλά ούτε και την “βαριά” αίσθηση που προσδίδει η λιπαρότητα.

Τι κάνουμε; Τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στοχεύουν στην περιποίηση του φυσιολογικού δέρματος με τάση λιπαρότητας ή ξηρότητας. Έτσι μπορούμε να αναζητήσουμε προϊόντα για φυσιολογικό/λιπαρό (normal/oily skin) δέρμα ή προϊόντα για φυσιολογικό/ξηρό (normal/dry skin). Επιλέγουμε αναλόγως και σύμφωνα με τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη δική μας αίσθηση.

Μικτό δέρμα: Η επιδερμίδα σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζει ταυτόχρονα, χαρακτηριστικά τόσο του λιπαρού όσο και του ξηρού δέρματος. Συνηθέστερα η λιπαρή περιοχή εντοπίζεται στη γραμμή Τ (μέτωπο – μεσόφρυο – πιγούνι) ενώ οι παρειές εμφανίζουν σημάδια ξηρότητας. Ωστόσο, ούτε η λιπαρότητα ούτε η ξηρότητα που εντοπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου είναι τέτοιες, ώστε να το χαρακτηρίσουμε λιπαρό ή ξηρό.

Τι κάνουμε;

Επιλέγουμε προϊόντα με την ένδειξη φυσιολογικό/λιπαρό (normal/oily skin) ή φυσιολογικό/ξηρό (normal/dry skin). Εάν δεν μείνουμε ευχαριστημένοι με την αίσθηση που αφήνουν, πειραματιζόμαστε, χρησιμοποιώντας πρώτα την μια κατηγορία μετά την άλλη. Μόνο εφόσον δοκιμάσουμε ένα προϊόν για τουλάχιστον 2 βδομάδες μπορούμε να αποφανθούμε για το αν είναι κατάλληλο και καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες μας. Φυσικά αυτό δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης ή αντιδραστικής φαγεσωρικής ακμής όπου τα συμπτώματα είναι άμεσα εμφανή.

Ευαίσθητο δέρμα (sensitive skin):  Είναι ένας ιδιαίτερος τύπος επιδερμίδας που δηλώνει ότι το δέρμα ερεθίζεται πολύ εύκολα, αντιδρά με εμφάνιση ερυθήματος τοπικά ή ολικά. Εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να είναι, η σύνθεση του καλλυντικού προϊόντος, η αλλαγή θερμοκρασίας, το στρες, η κατανάλωση αλκοόλ ή μπαχαρικών και ορμονικές αλλαγές. Το σαπούνι και η συχνή επαφή με το νερό δείχνουν να επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα ευαισθησία.

Τι κάνουμε:

Επιλέγουμε συστατικά όπως το αζουλένιο, ή καλέντουλα, Βιταμίνη Ε, αλλαντοΐνη, και λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα προστασίας της επιδερμίδας, όπως αντηλιακή κρέμα, σωστή διατροφή και αρκετή λήψη υγρών. Η σωστή και ολοκληρωμένη ενυδάτωση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και προστασία σε ένα ευαίσθητο δέρμα. Αυτό το είδος επιδερμίδας απαντάται περισσότερο σε ανοιχτόχρωμα, αλλεργικά ή /και ατοπικά άτομα. Χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη και εξατομικευμένη διάγνωση για την κατάλληλη σειρά προϊόντων και γι’ αυτό μπορούν να συμβουλευτούν τους ειδικούς και φυσικά να τεστάρουν το κατά ποσό το κάθε προϊόν είναι κατάλληλο.

 

Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το άγχος, η διατροφή, το κάπνισμα, οι ορμονικές αλλαγές και οι καιρικές συνθήκες, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιδερμίδα μας. Το ότι σήμερα, το δέρμα μας είναι ξηρό, δεν σημαίνει πως και αύριο θα είναι στην ίδια κατηγορία. Οι αλλαγές συντελούνται σταδιακά μέσα μας, αλλά στην επιδερμίδα, φαίνονται από την μια μέρα στην άλλη.

Καθιερώνοντας τη βασική ρουτίνα περιποίησης και επιλέγοντας τα σωστά προϊόντα, η ομορφιά είναι στα χέρια μας και ο χρόνος γίνεται σύμμαχος.

 

Μαρία Ανδ. Χατζημαρκάκη

Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο