Αρχική HomePageSlider Το ψωμί πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής!

Το ψωμί πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής!

από lady times

Το ψωμί αποτελεί απαραίτητο συστατικό του ημερήσιου διαιτολογίου και δεν πρέπει να το αφαιρούμε από τη διατροφή μας ελπίζοντας ότι έτσι θα αδυνατίσουμε ή θα προστατευθούμε από επιζήμια συστατικά.

Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να διαλέγουμε το σωστό είδος ψωμιού, διότι δεν έχουν όλα την ίδια θρεπτική αξία.

Αυτό τονίζει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), η οποία σε άρθρο που έδωσε στη δημοσιότητα εξηγεί τι μπορεί να προσφέρει το ψωμί στην υγεία.

Όπως εξηγεί, το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Παρέχει επίσης φυτικές (διαιτητικές) ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει διατηρούν πιο σταθερό το σάκχαρο αίματος, εμποδίζοντας τις απότομες αυξομειώσεις του. Έτσι, μας προστατεύουν από την υπερφαγία και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Αντιθέτως, το λευκό ψωμί, που αποτελείται από επεξεργασμένα δημητριακά, μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια σακχάρου στο αίμα. Και το περιττό σάκχαρο αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος.

Οι δίαιτες της μόδας επιτάσσουν δραστικό περιορισμό των υδατανθράκων και των θερμίδων τους. Ωστόσο και τα δύο αποτελούν απαραίτητα συστατικά της ημερήσιας διατροφής μας, τονίζει η AHA. Αρκεί οι υδατάνθρακες να είναι σύνθετοι, όπως αυτοί του ψωμιού ολικής αλέσεως.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στο σώμα για περισσότερη ώρα απ’ ό,τι οι απλοί, όπως αυτοί του λευκού ψωμιού. Η ποσότητα, όμως, της ενέργειας (δηλαδή των θερμίδων) είναι σχεδόν η ίδια.

Όπως εξηγεί η Dr. Marie-Pierre St-Onge, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, της Νέας Υόρκης, μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως από αλεύρι σίτου τυπικά παρέχει 70 θερμίδες. Αντίστοιχα, μία φέτα λευκό, σταρένιο ψωμί παρέχει 77 θερμίδες.

Ωστόσο το ψωμί ολικής αλέσεως παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες. Είναι 2 γραμμάρια ανά φέτα έναντι 0,8 γρ. που έχει το λευκό.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο